Jumaat, 18 November 2011

#POLITIK# GAMBAR HINA AGAMA DALAM KEMPEN 'UNHATE'


pope kissing Muslim leader
Adengan Bercium? Tak Daq Kempen Lain Da Ker?

Salam, SM pagi2 dah lihat berita neh!..adOi..tak der kempen lain dah ker nak menyatakan hasrat mereka yang berkonsep ‘UNhate’. Sayarikat Benetton dalam kempen mereka secara meluas menunujukkan gambar-gambar pemimpin dunia berlawanan agama, Pope Benedict XVI dan Ahmed Mohamed El-Tayeb imam masjid Al-Azhar bercium sebagai tanda kemesraan. (KEMESRAAAN??? Takkan bercium mulut sesuai digunakan sebagai kemesraan?) mayb norma di Malaysia ia di anggap pelik bercium mulut, kerana ia bukan adat dan budaya masyarakat kita tetapi dinegara barat ia perkara biasa.
Buwuk BenOr Nengoknyerrrr!!!~
I
I
I
V
I
I
I
V
I
I
I
V
Perlu Ker?
I
I
I
V
Geli Teman Nengoknyer!!~~

Umat Kristian terutamana dari Vatican mengkritik hebat gambar iklan tersebut dan menyatakan ianya sebagai unsur provokasi ang tidak menghormati perasaan umat Kristian. Umat Islam juga mengkritik hebat dan mengecam poster tersebut ang dipasang di segenap jalan dan dalam portal mereka.

Apa mereka mahu tampilkan dengan meletakkan gambar tersebut? Adakah tepat kempen mereka dengan meletakkan gambar yang tidak manis dipandang untuk kempen ‘UnHate’? mengapa tidak meletakkan gambar kanak-kanak yang berlainan agama bermain dan bermesra bersama? Pasti tiada tentangan dari pelbagai pihak..ia akan ‘mencacatkan’ kempen berkenaan sebenarnya…

Melihat gambar pope bercium dan berpelukan dengan Imam Masjid Al-Azhar seperti itu. Bagi Syarikat Benetton itu adalah lambang tiada perasaan benci antara satu sama lain diantara dua pemimpin yang bersaing dalam menegakkan agama masing-masing.

Bagi umat Islam pula ada banyak makna, salah satu daripadanya mungkin itu satu penghinaan kepada pemimpin agama seolah-olah mengamalkan budaya gay. Atau mungkin itu satu petunjuk Islam tunduk kepada Kristian dan bersedia untuk berkompromi. Begitulah sebaliknya kepada umat Kristian.

Nota:
Baik Kempen pemimpin nie duk kat atas katil jer..abih citer..MESRA kan???

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SaLam SeMua KeKawaN YaNg RaJIn NaK KOMen Kat BloG Gua Neh..KoMenler Kaw..Kaw..PunYer..GuA TalAk KesaH Oooo..Tp If Pas Neh adeR YanG KeNa MeraNgkaK NaEk MahKaMah JanGan MiNTak ToloNg GuA..TerIma KasIh...