Sabtu, 18 Jun 2011

Rakyat Malaysia Pemalas???


14 kematian akibat denggi menunjukkan masyarakat tidak peka dan malas membersihkan kawasan persekitaran dan menyebabkan serangan nyamuk aedes meningkat.

Pada Januari hingga 12 Jun lalu, 9,224 kes demam denggi dengan 14 kematian dilaporkan di seluruh negara berbanding 21,309 kes dengan 69 kematian bagi tempoh sama pada 2010.


Nyamuk Aedes suka kepada persekitaran yang kotor!


Semerahcili! merasakan sekiranya semua pihak sedar untuk menjaga alam sekitar khususnya kawasan dirumah kita setiap hari pastinya serangan nyamuk aedes ini dapat dikurangkan. Masyarakat di negara ini kebanyakkan kurang kesedaran sivik, seperti membuang sampah merata-merata tanpa berfikir panjang.Apabila sampah bertimbun-timbun akhirnya akan bermula pelbagai penyakit yang tidak baik. Berbeza dengan masyarakat diluar negara yg mana mereka ini sgt menjaga alam sekitar.pelbagai kempen untuk menjaga alam sekitar memndapat sambutan yang amat tinggi....hai~bilalah masyarakat kita nie mahu berubah............

Artis bakal Dorong Orang Ramai Sertai RAW!

BARISAN selebriti yang menyertai Askar Wataniah (dari kanan) Siti Nurhaliza, Intan Ladyana, Ana Raffali, Shaheizy Sam, Mohd Nor Don memberi tabik hormat di Wisma Pertahanan, semalam. 

Penyanyi terkenal, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin dan Bintang Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2010, Shaheizy Sam, antara lapan selebriti yang secara rasmi menyertai Rejimen Askar Wataniah selepas menyerahkan borang keanggotaan kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, semalam.

Mereka turut menerima pakaian seragam Askar Wataniah sebagai simbolik penyertaan mereka dan akan mengikuti latihan asas ketenteraan itu dalam masa terdekat selepas pemeriksaan kesihatan selesai dijalankan.
Semerahcili! pendekatan ini sgt baik, krn dengan penglibatan artis dlm Rejimen Askar Wataniah (RAW) akan mendorong orang ramai khususnya peminat mereka menyertai RAW, Sekaligus dapat mengurangkan gejala sosial yang semakin meningkat ketika ini.