Jumaat, 23 Mac 2012

#SOSIAL# HUKUM & BERI PENGAJARAN KEPADA REMAJA YANG SUKA LARI DARI RUMAH!~


 
Siti Nur Fatihah Mahadi dengan rela hati mengikut suami orang..apa ke jadahnyer?


Remaja lari dari rumah merupakan satu masalah yang baru di kalangan masyarakat kita hari ini. Masalah ini menjadi satu gejala yang begitu sukar untuk dibendung malah semakin berleluasa di kalangan anak-anak mahupun pelajar sekolah. Walaupun pelbagai langkah telah diusahakan oleh pihak-pihak tertentu namun masalah ini tetap berlaku.

Terdapat pelbagai punca yang membawa kepada berlakunya masalah ini. Antaranya ialah terpengaruh dengan rakan sebaya. Kebanyakan pelajar terikut-ikut dengan perangai rakan karib mereka. Seandainya rakan mereka suka berfoya-foya mala mereka cukup mudah untuk turut berfoya-foya bersama rakan-rakan tanpa memikirkan kesan baik dan buruknya. Rakan karib yang sering pulang lewat alan mempengamhi mereka untuk turut pulang lewat. 

Begitu juga sekiranya rakan karibnya lari dari rumah mereka alan mengikutinya. Justeru, mereka akan berasa seronok dan tidak lagi mahu pulang ke rumah ibu bapa mereka. Terdapat juga segelintir daripada mereka yang mulai bekerja dan memulakan penghidupan barn dengan bekerja sendiri. Perkara yang paling mengecewakan apabila ada anak gadis yang terlibat dengan gejala lari dari rumah ini.

Gadis di atas (Gambar) kononnya, diculik orang..tapi selepas 2,3 hari anak perempuan yang hilang diketahui mengikutteman lelaki…

Apa ke jadahnya budak-budak perempuan skang neh?

Inikah dinamakan sebagai bahana Facebook? Bahana SMS? Bahana MMS?..

Dulu jarang sekali kita dengar kes-kes sebegini…skang seperti menjadi satu trend budak2 perempuan hilang entah dan tidak balik rumah...

Apakah tindakan kerajaan dalam menangani isu ini? Tiadakah tindakan atau hukuman kepada budak-budak ini dan menjadi pengajaran kepada remaja-remaja lain sekiranya mereka melakukan perkara ini akan dikenakan hukuman atau sebagainya?

#POLITIK# ‘SAYA BERTUDUNG BUKAN MAHU MASUK PAS’-Enot

 
Wah PesYen Aper neh? Pesyen Rabbit ker Enot?

“Petaling Jaya: Pelakon dan pelawak Enot atau nama sebenarnya Alliza Abdullah mengambil pendekatan untuk lebih beradab dari segi kata-kata selepas membuat keputusan memakai tudung sejak sebulan lalu.”

Alahamdulillah, SM mengucapkan tahniah kepada pelakon Enot kerana berhijrah kepada lebih baik dengan menutup aurat….

Apa yang SM nak tegur, hope artis2 nie berhijrah dengan bersungguh-sungguh bukan kerana ikutan trend masa kini yang ramai kalangan artis memakai tudung kerana peluang berlakon dan menjdai duta semakin menjadi-jadi…

Bukan juga kerana mengikuti  parti-parti yang kononya menjanjikan syurga duniawi,,,kuikui..
Apap pun syabas Enot..teruskan menutup aurat bukannya membalut aurat….!~