Rabu, 22 Jun 2011

Guna Kod Rahsia Curi Motorsikal!

                                                   Rancang jenayah di Facebook!

Kumpulan curi motosikal guna kod rahsia dalam laman sosial elak dikesanKLUANG: Sekumpulan remaja yang mendalangi kecurian motosikal di daerah ini, melangkah setapak dalam jenayah mereka apabila menggunakan laman sosial Facebook, bagi mengadakan perbincangan dan bertukar kod rahsia sesama ahli untuk menjalankan aktiviti mencuri dan urus niaga penjualan kenderaan yang dicuri dengan pelanggan.

Penggunaan laman popular itu sebagai helah menyukarkan kegiatan jenayah mereka dikesan polis yang memperhebatkan operasi memburu kumpulan curi motosikal di sekitar daerah ini. Read More...


SemerahCili!, apabila kemudahan yang disediakan disalahguna!ahkirnya bala kepada diri sendiri..moga dijadikan pengajaran....

Jangan Percaya Cerita Karut Ini!!!


KHIDMAT pesanan ringkas palsu yang disebarkan melalui telefon bimbit sejak 19 Jun lalu.
Semerahcili!, mengaharapkan agar masyarakat seharusnya peka dan berhati-hati dalam menangani isu yang sensitif. Jangan gadaikan keharmonian dan keamanan yang ada ini untuk kepentingan peribadi ataupun pihak2 yg tertentu!!!


Usah percaya khabar angin ‘Malabar’ serang orang Melayu
SHAH ALAM: Orang ramai dinasihati supaya tidak mempercayai khabar angin kononnya orang Melayu diserang sekumpulan lelaki warga India dikenali sebagai ‘Malabar’ yang didakwa berlaku di Klang.

Dalam kenyataan dikeluarkan Pusat Media Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah, yang dikaitkan dalam mesej BlackBerry (BBM) itu berkata, polis Selangor masih belum menerima sebarang laporan dari mana-mana pihak berkenaan kes berkenaan.


Kenyataan media itu menyebut, jika pihak bertanggungjawab menyebarkan berita palsu itu tidak menghentikannya dengan serta merta, polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka.
“Kenyataan seperti ini boleh mendatangkan khianat awam dan ia satu kesalahan jenayah mengikut Seksyen 505 Kanun Keseksaan,” katanya.


Sejak 19 Jun lalu, maklumat palsu yang mengaitkan Ketua Polis Selangor, disebarkan melalui BBM kepada pengguna telefon pintar itu.


Ia menyebut: “Maklumat dari Ketua Polis Selangor: Sekumpulan lelaki warga India dikenali sebagai Malabar dipercayai telah menyerang kaum Melayu dengan menggunakan senjata parang di Klang dan merebak di sekitar Kuala Lumpur. Kaum Melayu terutamanya wanita diminta berhati-hati dan berwaspada. Sebarkan kepada orang Melayu yang lain.”-Berita Harian

Kaedah Biometrik Bakal digunakan Dalam Pilihanraya

Kaedah Biometrik Bakal digunakan dalam pilihanraya tidak lama lagi!Teknik imbasan ibu jari sah identiti pengundi PRU ke-13PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menggunakan sistem biometrik atau teknik imbasan ibu jari bagi mengenal pasti dan mengesahkan identiti pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 kelakRead More....

SemerahCili!, kaedah ini mampu menyakinkan lagi orang ramai khususnya pengundi bahawa sistem yang dijalankan ketika pilihanraya adalah telus dan benar seperti mana sekarang ini.