Rabu, 28 Ogos 2013

ADAKAH ANDA SUDAH MERDEKA HARI INI?


Tanggal 31 Ogos merupakan tarikh kemerdekaan yang saban tahun disambut rakyat negara ini. Tarikh itu walaupun bukan merupakan tarikh pembentukan negara, namun diraihkan sebagai hari kemerdekaan.

Pada 31 Ogos 1957, iaitu 56 tahun lalu, tanah melayu mendapat kemerdekaan daripada penjajah, British. Maka mulai tarikh itu Tanah Melayu terbebas daripada cengkaman penjajah lebih 400 tahun lamanya.

Berikutan merdekanya tanah Melayu, maka negara-negara yang belum merdeka pada masa itu, hanya Sabah, Sarawak dan Singpura; manakala negara-negara lain yang berada di lokasi Asia Tengara, sudahpun dimerdekakan oleh penjajah masing-masing kecuali Thailand, di mana negara itu tidak pernah dijajah oleh bangsa asing.

Berikutan merdekanya Tanah Melayu, maka keinginan merdeka daripada Sabah, Sarawak serta Singapura turut membuak-buak, atas sebab itu rakyat negara-negara itu bersetuju bergabung dengan Tanah Melayu membentuk negara Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963.

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Dengan laungan keramat itu, maka perasaan tidak dapat digambarkan betapa bahagianya bangsa yang merdeka. Merdeka dalam semua perkara. Bebas memilih anutan hidup, bebas segala-galanya.

Selama 56 tahun, atau 50 tahun bagi Sabah dan Sarawak; kini timbul pengertian merdeka itu sendiri. Ada rakyat yang merdeka atas nama sahaja, namun belum merasa merdeka dalam segi kehidupan.

Selama setengah abad, bagi mereka yang memang merdeka dalam soal-soal kehidupan, memangpun merdeka sehingga kini, malah kemerdekaan mereka ditambah dengan kesejahteraan. 

Namun, mereka yang memang benar-benar dimerdekakan setengah abad yang lalu, masih belum merasakan apa erti kemerdekaan sepenuhnya. 

Kalau tidak percaya, Tanya pada sesiapa yang ada di depan, di belakang, di kiri kanan saudara, sudah tentu, mereka-mereka itu akan memberi jawapan yang berlainan antara satu sama lain, dalam pengertian kemerdekaan.

Pengertian kemerdekaan, hanya akan mendapat jawapan yang sama pada satu kumpulan yang monomus, namun jawapan yang berbeza akan diperolehi daripada kumpulan majmuk.

Sampai kapan kah? rakyat yang dimerdekakan lebih setengah abad yang lalu memberi jawapan yang sinomim? atau kah akan memerlukan masa setengah abad lagi? bagi menemukan jawapan yang sesuai dengan pengertian kemerdekaan.


Cukup-cukuplah Tun M...


Siapa yang berani menafikan kehebatan Tun M?

Siapa yang berani menidakkan kemampuan Tun M?

Siapa yang berani menggelengkan kepala bahawa kemajuan Malaysia hari ini adalah kerana kebijaksanaan Tun M?

Tun M LEGEND..Tun M HERO MALAYA..Bukan sahaja di Malaya bahkan se-enterio dunia kenal siapa Tun M...

Orang luar lebih kenal klik sini..sini..sini....

MAMPUKAH UMNO MEMILIH PEMIMPIN YANG MENEPATI CIRI-CIRI TRANSFORMASI ???


Dalam saya memandang sinis pemilihan CEC DAP yang paling korup dalam sejarah,saya juga tidak lupa memerhati keadaan politik UMNO.Rata-rata, keadaan di peringkat Cawangan dan Bahagian telah pun panas di mana bahang pemilihan mula terasa.

Taktik dan strategi sama ada kotor atau bersih bercampur-baur dalam perjuangan antara cita-cita peribadi dengan agama,bangsa dan tanahair.Ada sesuatu tentang pemilihan kali ini yang membuatkan ramai melihatnya sebagai pemilihan paling penting dalam sejarah iaitu ia dikatakan bakal menentukan jatuh bangunnya,hidup matinya atau hilang kekalnya umat Melayu di dunia.

Pada dasarnya,UMNO telah sila klik di sini..sini..sini..