Jumaat, 12 Ogos 2011

PENYAPU DAN  MELAYU…………….

            KaitaN PenYapu Dan Melayu...

                                sEbAB dAN AkIBat BerkaiT rapat Dengan penYapu...

PenyaPu Di AnggaP sanGat SuwEi.....

Khalid IbraHim& Khalid Samad Dpt Hadiah Istimewa Iaitu Penyapu...Jeng..jeng...Jeng...


PENYAPU… sering dianggap sial dalam pantang-larang masyarakat Melayu. Anak-anak kecil tidak digalakkan dipukul dengan penyapu kerana akan mambawa sial kepada anak. Penyapu akan digantung di pintu belakang rumah dengan tujuan menghindari dari dimasuki pencuri. Memukul dengan penyapu kepada orang yang belum berkahwin juga dipercayai menyebabkan tiada jodoh kepada yang belum berkahwin.
Dalam filem Nasib Si Labu Labi arahan P.Ramlee, Mohd Zain yang melakonkan watak Labu dan Nana dalam persembahan "Aci-aci Buka Pintu", mengancam untuk memukul hantu dengan batang penyapu.

KEBETULAN ATAUPUN SURATAN TAKDIR……..
Pada 12 November 2007, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo telah mencetuskan kontroversi yang serius kerana "menghadiahkan" ketua pegawai PBT Majlis Daerah Hulu Selangor dan Pejabat Tanah Hulu Selangor dengan sebatang penyapu kerana gagal mengutip wang cukai seperti yang diharapkan.
Presiden Majlis Daerah Hulu Selangor, Tukiman Nail yang telah berkhidmat selama 30 tahun sebagai penjawat awam menerimanya dengan redha kerana mereka telah membuat persetujuan bersama setahun lalu, ketika hal ini dicadangkan.
Dalam masyarakat barat, penyapu telah lama dikaitkan dengan ilmu sihir.
Adakah Perkara Ini Akan Berulang???Tunggu..
“PENUNJUK perasaan memakai topeng Abdul Khalid (kiri) dan Hasan sambil memegang penyapu dan sepanduk dalam demonstrasi di hadapan bangunan Setiausha Kerajaan Negeri di Shah Alam semalam.”…..
Note:
Sapa Yang Kena SuWei..n Siapa Yang Di suweI jawapan sKit masa Lagi Tunggu……. 

APA TUNGGU LAGI KHALID? SAPULAH!
Ayo..yo..penunjuk perasaan bawak penyapu dan mangkuk tandas bagi pd Khalid!
                   PeninG..PeninG...Suwei Sudah Mari Maa...InI TanDa TaraK BaeK....

JaIs JanGan Serbu!!!, Tp BukA Poser Sekali DalaM GereJa..hahaha

SHAH ALAM - Dua pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menghadiahkan penyapu kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim atas kegagalan mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist di Damansara Utama dekat sini, 3 Ogos lalu. 

Selain penyapu, kedua-dua NGO itu, Permuafakatan Warisan Melayu Malaysia (Warisan) dan Gerakan Memantau Perkhidmatan Agensi Kerajaan (Gempak) membawa mangkuk tandas, pencuci tandas, penyapu lidi dan batang mop ketika bantahan diadakan di sini semalam. 

Kira-kira 30 orang yang berhimpun di hadapan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri mulai pukul 10 pagi itu sambil ada yang memakai topeng wajah Exco Hal Ehwal Islam, Adat Istiadat Melayu dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Dr. Hasan Ali sebagai tanda sokongan. 

Segelintir daripada mereka yang marah dengan sikap Abdul Khalid dan Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri, Khalid Abdul Samad pula memakai topeng tanduk berwajah kedua-dua individu itu. 

Bagaimanapun kesemua peralatan membersih tersebut akhirnya terpaksa dibawa pulang selepas tiada wakil daripada kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu muncul untuk mengambilnya. 

Setiausaha Warisan, Zulkifli Shariff berkata, pihaknya memuji tindakan berani JAIS yang melakukan pemeriksaan ke atas gereja berkenaan selepas mendapat laporan berhubung ada usaha untuk memesongkan akidah umat Islam. –kosmo
 

SEMERAHCILI!, Khalid..khalid macam mana orang bley terfikir nak bagi penyapu, mangkuk tandas, pencuci tandas, penyapu lidi dan batang mop pada Menteri Besar kesukaan Ramai neh? Hahaha….nak suruh Khalid pergi cuci gereja ke pa hah?

Bukti dan pengakuan dari yang telah ditahan oleh penguatkuasa ketika serbuan itu dijalankan sudah membuktikan bahawa ada golongan Kristiani yang mahu memesongkan akidah orang-orang Islam di negara ini. Khalid dan Khalid Samad beria menyalahkan tindakan Jais hanya mahu mempertahankan undi orang bukan Islam.

Mahu jual agama ke apa nehh?

Note:
Dua2 khalid nie elok di rejam jeq….