Isnin, 5 Mac 2012

#POLITIK# MELAYU MEREMPAT SEBAB TAK MAHU BERFIKIRBiarpun diperintah DAP, kerajaan BN tidak pernah memingkirkan kebajikan rakyat Pulau Pinang. Sepanjang pengambilalihan DAP, Pakatan Pembangkang hanya membelanjakan sebanyak RM3.9 juta berbanding kerajaan BN yang telah memperuntukan sebanyak RM64 juta bagi membantu golongan kurang berkemampuan.

Berdasarkan fakta di atas, kerajaan BN tidak pernah sesekali memingkirkan rakyat di negeri-negeri yang diperintah Pakatan Pembangkang apatah lagi bersikap dendam terhadap rakyat yang mengundi Pakatan Pembangkang pada PRU-12 dahulu.

Sebaliknya, kekalahan BN di beberapa buah negeri pada PRU-12 dahulu telah memberikan keinsafan kepada kepimpinan BN terhadap kuasa rakyat dan bermatlamat untuk bekerja dengan lebih kuat lagi.

Andaian bahawa kerajaan BN akan bersikap tidak mengambil berat terhadap rakyat di negeri-negeri Pakatan Pembangkang ternyata meleset, sebaliknya bersikap adil dan saksama berdasarkan keperluan rakyat.

Berbanding negeri-negeri lain di Malaysia, Pulau Pinang mempunyai penduduk yang paling ramai miskin dan memerlukan bantuan semenjak pemerintahan BN diambil alih DAP dan Pakatan Pembangkang.

Perjuangan BN dalam membantu rakyat adalah ikhlas dan kerana Allah dan sebab itu bantuan yang diberikan itu bukan berlandaskan idealogi politik. Sebagai contoh, penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), sesiapa yang memenuhi syarat dan tidak kira mereka itu ahli atau penyokong DAP, PKR atau PAS boleh memohon dan menerima BR1M.

Anggapan pemimpin PAS bahawa BR1M itu adalah rasuah dan haram adalah keterlaluan biarpun SPRM menyatakan pemberian itu adalah sah. Oleh itu, terpulang kepada ahli-ahli PAS sama ada mahu menerima atau sebaliknya, yang pasti kerajaan BN ikhlas membantu rakyat.http://cetusankenyalang.blogspot.com/2012/03/sedarlah-rakyat-pulau-pinang.html