Rabu, 9 November 2011

#POLITIK# MUFTI TEGUR DS KERANA TWITTER?

Heboh kononnya Datuk Seri Najid Tun Razak yang ditegur oleh seorang mufti kerana DS meletakkan status ‘Alhamdulilah urusan Haji kami sudah selesai’…SM sekadar berkongsi dengan anda semua adakah ini berita ini fitnah untuk memburukkan DS semata-mata?.
[Terbakor Hot] Datuk Seri ditegur Mufti kerana dikatakan tidak cukup tunai haji?

Mufti Perlis Dr Juanda Jaya membuat kenyataan bahawa beliau  melahirkan rasa agak terkejut dengan laporan berita bahawa seorang pemimpin kanan negara bersama isterinya serta orang kenamaan lain telah selesai ibadat haji.
Menurutnya, sedangkan paling awal jemaah haji akan menamatkan ibadat mereka adalah pada waktu Zohor hari ini itupun jika mereka melakukan nafar awal iaitu setelah selesai bermabit di Mina malam 11 dan 12 Zulhijjah dan melontar tiga jamrah pada dua hari berkenaan.
Haji hanya akan selesai paling awal pada 12 Zulhijjah atau Selasa 8 November. Bagi yang melakukan Nafar Thani dan mahu melengkapkan tempoh bermabit dan melontar di Minamereka akan selesai haji pada 9 November bersamaan 13 Zulhijjah.
“Melainkan kalau yang berkenaan tidak mahu menyelesaikan urusan wajib haji yang dua di atas dan hanya mahu membayar dam atau denda akibat tidak selesaikan wajib haji. Itu hal lain,” kata mufti itu dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.
Bernama pada Ahad lalu, melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor selesai menunaikan ibadah pada 6 November.
Laporan itu berdasarkan twitter Najib yang menulis: “Alhamdulillah urusan haji kami sudah selesai.”
Menunaikan rukun Islam kelima itu bersama Perdana Menteri ialah ibu beliau, Tun Rahah Mohamad Noah dan adik Najib, Datuk Mohamed Nazim, serta Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Andul Kadir.
Mengulas laporan itu, Juanda berkata pihak berkuasa perlu memberikan penjelasan supaya rakyat tidak terkeliru.
“Sesuatu perlu diperjelaskan? Kita mahukan VVIP kita mendapat nasihat agama yang benar, bukannya hanya ikut ikutan sahaja.
“Jika tidak ia akan memalukan VVIP berkenaan dan Malaysia sebagai sebuah negara Islam,” katanya lagi.
Bagi SM, gua ucapkan tahniah dan Alhamdulilah telah berjaya ke tanah suci MEKAH&menunaikan ibadah haji…Cuma apa yang SM siapalah PENASIHAT AGAMA@punahsehat DS neh?
Takkan tak peka langsung setiap aturcar, terutamanya sepanjang DS berada di tanah suci? Gua pun sama beb! If dilepaskan ke tanah suci sorang2 mahu gua pun termangu-mangu jeq…apa gua dibayar gaji tinggi2 tp tak der sapa yg tegur kesilapan DS di sana?heran gua beb!
Note:
Pendapat Lu org? 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SaLam SeMua KeKawaN YaNg RaJIn NaK KOMen Kat BloG Gua Neh..KoMenler Kaw..Kaw..PunYer..GuA TalAk KesaH Oooo..Tp If Pas Neh adeR YanG KeNa MeraNgkaK NaEk MahKaMah JanGan MiNTak ToloNg GuA..TerIma KasIh...