Jumaat, 12 Ogos 2011

PENYAPU DAN  MELAYU…………….

            KaitaN PenYapu Dan Melayu...

                                sEbAB dAN AkIBat BerkaiT rapat Dengan penYapu...

PenyaPu Di AnggaP sanGat SuwEi.....

Khalid IbraHim& Khalid Samad Dpt Hadiah Istimewa Iaitu Penyapu...Jeng..jeng...Jeng...


PENYAPU… sering dianggap sial dalam pantang-larang masyarakat Melayu. Anak-anak kecil tidak digalakkan dipukul dengan penyapu kerana akan mambawa sial kepada anak. Penyapu akan digantung di pintu belakang rumah dengan tujuan menghindari dari dimasuki pencuri. Memukul dengan penyapu kepada orang yang belum berkahwin juga dipercayai menyebabkan tiada jodoh kepada yang belum berkahwin.
Dalam filem Nasib Si Labu Labi arahan P.Ramlee, Mohd Zain yang melakonkan watak Labu dan Nana dalam persembahan "Aci-aci Buka Pintu", mengancam untuk memukul hantu dengan batang penyapu.

KEBETULAN ATAUPUN SURATAN TAKDIR……..
Pada 12 November 2007, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo telah mencetuskan kontroversi yang serius kerana "menghadiahkan" ketua pegawai PBT Majlis Daerah Hulu Selangor dan Pejabat Tanah Hulu Selangor dengan sebatang penyapu kerana gagal mengutip wang cukai seperti yang diharapkan.
Presiden Majlis Daerah Hulu Selangor, Tukiman Nail yang telah berkhidmat selama 30 tahun sebagai penjawat awam menerimanya dengan redha kerana mereka telah membuat persetujuan bersama setahun lalu, ketika hal ini dicadangkan.
Dalam masyarakat barat, penyapu telah lama dikaitkan dengan ilmu sihir.
Adakah Perkara Ini Akan Berulang???Tunggu..
“PENUNJUK perasaan memakai topeng Abdul Khalid (kiri) dan Hasan sambil memegang penyapu dan sepanduk dalam demonstrasi di hadapan bangunan Setiausha Kerajaan Negeri di Shah Alam semalam.”…..
Note:
Sapa Yang Kena SuWei..n Siapa Yang Di suweI jawapan sKit masa Lagi Tunggu……. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SaLam SeMua KeKawaN YaNg RaJIn NaK KOMen Kat BloG Gua Neh..KoMenler Kaw..Kaw..PunYer..GuA TalAk KesaH Oooo..Tp If Pas Neh adeR YanG KeNa MeraNgkaK NaEk MahKaMah JanGan MiNTak ToloNg GuA..TerIma KasIh...