Khamis, 9 Mei 2013

ADNAN YAAKOB KEKAL MB PAHANG!!!


Tahiah kepada YAB Dato' Sri DiRaja Haji Adnan Bin Haji Yaakob kerana kekal menerajui kepimpinan Kerajaan Negeri Pahang.

Buat masa ini tidak ada orang yang mampu untuk mengisi kedudukan tersebut melainkan beliau kerana keadaan politik sesama. 

Sebab pembangkang ramai yang masih gentar dengan Dato' Sri. Dan ianya diperakui oleh Si Fuziah tu sendiri dalam blog dia sebelum ini. Jadi, memang kena sangat la Dato' Sri dikekalkan buat sekian kalinya. Tahniah.

Kuantan: Majlis Angkat Sumpah Jawatan dan Taat Setia Menyimpan Rahsia Kerajaan negeri oleh Datuk Seri Adnan Yaakob sebagai Menteri Besar, akan diadakan di Istana Sultan Abu Bakar, Pekan jam 5 petang, hari ini. 

Beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang dihubungi turut mengesahkan perkara itu dan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Adnan Yaakob akan dilantik semula sebagai Menteri Besar.

Difahamkan, Adnan dalam pertemuan tertutup dengan semua wakil rakyat Barisan Nasional (BN), di sini, semalam memberitahu bahawa beliau akan berbuat demikian di hadapan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah. 

Sumber berkata, Pengerusi BN itu bagaimanapun tidak memaklumkan mengenai pelantikan exco kerajaan negeri. 

Adnan, 63, yang juga Ketua UMNO Bahagian Bentong mula dilantik sebagai Menteri Besar Pahang pada 25 Mei 1999 menggantikan Tan Sri Mohd Khalil Yaakob (kini Tun), yang dilantik sebagai Menteri Penerangan ketika itu. 
Beliau yang dianugerahkan gelaran ‘Datuk Seri Diraja’ oleh Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah pada 2010, yang juga penerima pertama dalam sejarah Pahang, dilihat tidak bermasalah untuk terus mendapat perkenaan Istana bagi jawatan berkenaan. 
Prestasi BN Pahang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) merosot apabila kehilangan empat kerusi Parlimen serta 12 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), berbanding tewas dua kerusi Parlimen dan empat DUN pada 2008. 

Walaupun masih berjaya mengekalkan penguasaan dua pertiga di kerusi DUN, pencapaian pembangkang pada pilihan raya kali ini mengejutkan banyak pihak, terutama pemimpin BN negeri sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SaLam SeMua KeKawaN YaNg RaJIn NaK KOMen Kat BloG Gua Neh..KoMenler Kaw..Kaw..PunYer..GuA TalAk KesaH Oooo..Tp If Pas Neh adeR YanG KeNa MeraNgkaK NaEk MahKaMah JanGan MiNTak ToloNg GuA..TerIma KasIh...